تــــاریخ رخدادهای مــهم در پزشکی هسته ای

یکی از روشهای تشخیصی و درمانی ارزشمند در طب، پزشکی هسته ای می باشد. که تبلور آن از ابتدا تا کنون تلفیقی از کشفیات مهم تاریخی بوده است. اولین جرقه در سال 1895 با کشف اشعه X و در 1934 با کشف مواد رادیواکتیو زده شد. اولین استفاده کلینیکی مواد رادیواکتیو، در سال 1937 جهت درمان لوسمی در دانشگاه کالیفرنیا در برکلی بود. بعــــــد از آن در 1946 با استــــــفاده از این مواد توانستند در یک بیمار مبتلا به سرطان تیروئـــــید از پیشرفت این بیماری جلوگیری کنند. 

البته تا 1950 کاربرد کلینیکی مواد رادیواکتیو بطور شایع رواج نیافت و مسکوت ماند. طی سالهای بعد از آن متخصصین و فیزیکدانان به این واقعیت پی بردند که می توان از تجمع رادیو داروها در ارگان هدف تصاویری از آن تهیه نمود و یا به درمان بافت آسیب دیده کمک نمود. بطوریکه در اواسط دهه 60 مطالعات بسیاری در خصوص طراحی تجهیزات لازم آغاز گشت. در دهه 1970 توانستند با جاروب نمودن از ارگانهای دیگر بدن مانند کبد و طحال، تومورهای مغزی و مجاری گوارشی تصاویری را تهیه نمایند. و در دهه 1980 از رادیو داروها جهت تشخیص بیماری های قلبی استفاده نمودند و هم اکنون نیز با ضریب اطمینان بسیار بالایی از پزشکی هسته ای در درمان و تشخیص و پیگیری روند درمان بیماریها استفاده می گردد.

تــــاریخ حدوث وقایع مــهم در پزشکی هسته ای: 

1896¬ هنری بکرل ( (Henri Becquerel اشعه مرموز ساطع شده از اورانیوم را کشف کرد. 
1897¬ ماری کوری( (Marie Curie این تابش مرموز را رادیواکتیوینه نامید. 
1901¬ هنــری الکـــسا نــــدر دانــــلوس Henri Alexandre Danlos)) و یوگن بلاچ Eugene Bloch) ), رادیوم را در تماس با ناراحتی پوستی توبرکولوز قرار دارند. 
1903¬ الکــــــســــاندر گراهـــامبل Alexander Graham Bell) ), جاگذاری منبع اورانیوم در داخل و یا نزدیکی بافت تومورال را پیشنهاد نمود. 
1913¬ فــــردریــــک پــــروســچر Frederick Proescher) ) برای اولین بار مطالعه درمان بیماریهای مختلف را بتوسط تزریق ور یدی اروانیوم را بنیان نهاد. 
1924¬ جرج. د. هوسی (Georg de Hevesy) کریستینسن( (J.A. Christiansen و لومـــــهولت (Sven Lomholt)، اولین ردیـــــــاب رادیواکتیو (210Pbو210Bi) را بر روی حیـــــــوانات آزمایش نمودند. 
1932¬ ارنست لارنس (Ernest O. Lawrence) و استانلی لیوینگستون( (M. Stanley Livingston، اولین ذره را بدون استفاده از ’’‌ ولـــتاژ های بالا((High Voltage ,,و بواسطه شتاب دادن یونهای نوری تولید نمودند. این اولین گام در تولید مقادیر قابل توجه رادیو نوکلو ئیدها بود. 
1936¬ جان لارنس( (John H. Lawrence و برادرش ارنست( (Ernest اولین کاربرد کلینیکی رادیو نوکلو ئیدهای خاص را در درمان لوسمی بوسیلهP 32 بنیان نهادند. 
1937¬ جان لیـــــوینگود( (John Livingood، فــرد فیــــــــر برادر(( Fred Fairbrother و گلیــــن سیبورگ (Glenn Seaborg)، 59Feرا کشف کردند. 
1939¬ امیلیو سگره (Emilio Segre) و گلین سیبورگ (Glenn Seaborg) تکنسیم m99 را کشف کردند. 
1940¬ راکفلر ( (Rockefeller اولین سیکلو ترون را جهت تولید رادیوایزوتوپهای ویژه پزشکی در دانشگاه واشنگتن اختصاص داد. 
1946¬ ســـا مو ئل. ام. ســـــدلــــــین (Samuel M. Seidlin) لئــــو. د. مارینــــلی Leo D. Marinelli)) و الیــــــنور اشری (Eleanor Oshry) , یک بیمار با سرطان تیروئید را با 131 Iدرمان کردند. 
1947¬ بنـــدیکت کا سن( (Benedict Cassen ید رادیواکتـــــــیو را جهت تشخیـــــــص و افتراق ندولــــــــهای بد خیم و خوش خیم تیروئید بکار برد. 
1948¬ آزمایشگاه ابت( (Abbott , استــفاده از رادیو ایزوتوپها را آغاز نمود. 
1950¬ ک. آر. کــــریســــپل( (K.R. Crispell و جان. پ. استراسلی(( John P. Storaasli سرم آلبومین انسانی نشاندار شده با I 131را برای تصویربرداری از حجم خون داخل قلب استفاده نمودند. 
1951¬ سازمان دارو و غذای آمریکا ( FDA ), استفاده از I 131را برای بیماریهای تیروئید تأیید نمود. این اولین مصوبه FDA در رابطه با رادیو ایزوتوپها بود. 
1953¬ گوردن براونل( (Gordon Brownell و اچ. اچ. سویت ( (H.H. Sweet یک آشکارساز پوزیــــــــترونی را، بر اساس شناسایی فوتـــــونهای حاصل از پدیده فنا و شمارش برخــــوردهای حاصل ساخت. 
1954¬ دیوید کول ( David Kuhl )یک سیستم ثبت فوتونی را برای اسکنــینگ ( Scanning) رادیو نــــــوکلئیــــــدها اختراع کرد. این پیشرفت پزشکی هســـــته ای را هم جهت با رادیــــــولوژی به سمت پیشرفتهای بیـــــشتر هدایت نمود 
1955¬ رکس هاف( ( Rex Huff , میزان خروجی قلب را با استفاده از سرم آلبومین انسانی نشاندار شده با 131 I اندازه گیری نمود. 
1958¬ هــال انگـــــر ( Hal Anger) دوربین سنتیلا سیون را اختراع نمود. بــــدینوسیله تصویربرداری دینامیک نیز در پزشکی هسته ای مقدور گشت. 
1960¬ لوئیس. ج. استا نگ( (Louis G. Stang و پاؤل( جیم) ریچارد Powell (Jim) Richards دز آگهی فروش ژنراتـــــــــورهای تکنسیـــم m99 و دیگر ژنراتـــــورهای ساخت آزمــــــــایشگاه ملــی بروک هــــــون (Brookhaven) را تبلیغ کردند. 
تا آن زمان هنوز تکسنیم m99 در پزشکی هسته ای استفاده نشده بود. 
1962¬ دیوید کول ( (David Kuhl بازسازی تصاویر توموگرافی نشر شده را ابداع نمود. بعدها این روش SPECT, PET نام گرفت. 
تعمیم این روش در رادیولوژی همان CT می باشد. 
1963¬ FDA, تنظیم ملزومات و قوانین داروهای جدید مرتبط با رادیو داروها را به سازمان انرژی اتمی واگذار نمود. 
1969¬ سی. ال. ادوارد( ( C.L. Edwards تجمع 67Ga را در سرطان گزارش نمود. 
1970¬ FDA , اعلام نمود که با توجه به کاربردهای این مواد، رادیـــــــو داروها را می توان با عنوان دارو خطاب نمود. ایـــــن روند تا ژوئن 1977 کاملاً جا افتاد. 
1971¬ سازمان پــــزشکی آمریکا, پزشـــکی هسته ای را به عنوان یکی از شاخه های طب به رسمیت شناخت. 
1973¬ اچ ویلــــــــیـــــــــام استـــــراس (H. William Strauss)، تست ورزش را بعنوان اسکن میوکارد معرفی نمود. 
1976¬ جان کـــیز ( (John Keyes اولین دوربین SPECT را طراحی نمود و رونالد جازاک اولین هــد ( Head ) دوربین SPECT را طراحی کرد. 
1978¬ دیـــــــویـــد گــــــــلدنبـــــــرگ ( ( David Goldenberg, از آنتی بادی های نشاندار شده با مواد رادیواکتیو جهت تصویربرداری از تومورها استفاده نمود. 
1981¬ جــی. پـــــی. مـــچ ( J.P. Mach) آنتی بادی های تک کلنی نشاندار شده با مواد رادیواکتیو را جهت تصـــــویربرداری از تومورها بکار برد. 
1982¬ استیو لارسون ( ( Steve Larson و جف کاراسکو ایلو ( (Jeff Carrasquillo بیـــــــماران سرطانی ملانـــــومای بد خــــیم را با آنتـــــی بادی های تک کلنی نشاندار شده با I131 تحت درمان قرار داد. 
1989¬ FDA, اولـــــین رادیو داروی پـوزیترون Rb) 82) را جهت تصویربرداری پرفیوزن ملانوما تصویب نمود. 
1992¬ FDA ,اولین رادیو داروی آنتـــی بادی تک کلنی را جهت تصــــویربـــرداری از تومور تصویب کرد.


نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

فرم ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
تجدید کد امنیتی

Nuclear Medicine

لينک هاي مفيد

اطلاعات سايت